Χώρα, 84001 Ίος, Ελλάδα
MHTE: 1167K011A0317800
MHTE: 1144K131K0704500
T: +30 22860 91546
F: +30 22860 92347
E: aphro.ios@gmail.com
Ο Καιρός στην Ίο
Clear
Temperature: 30C
Αξιοθέατα Ίου
Ο επισκέπτης της Ίου δε θα θαμπωθεί μόνο από τη φυσική ομορφιά της, αλλά και από τα αξιοθέατά της, σφραγίδα διαφορετικών χρονικών περιόδων και επηρεασμών.

Ξεκινώντας από την αρχαιότητα, δε θα πρέπει να παραλείψουμε τον Οικισμό του Σκάρκου, στην περιοχή Κάμπος, που μαρτυρά την Πρωτοκυκλαδική περίοδο και πολλά χαρακτηριστικά γνωρίσματά της.

Επίσης, στη θέση Πλακωτό συναντάμε τον τάφο του Ομήρου. Πιο λεπτομερείς αναφορές για την ιστορία του νησιού μπορούμε να προσκομίσουμε από το Αρχαιολογικό Μουσείο, που βρίσκεται στη Χώρα της Ίου.

Όπως σε κάθε νησί, έτσι και στην Ίο, παρατηρούμε πολλές εκκλησίες. Το φαινόμενο είναι ακόμα πιο έντονο εδώ, αφού σύμφωνα με την παράδοση υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 365, μια για κάθε μέρα του χρόνου. Ενδεικτικά αναφέρουμε το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης στο Λιμάνι και την εκκλησία του Αϊ-Γιώργη στο Γιαλό. Χαρακτηριστική είναι η Παναγία η Γκρεμνιώτισσα (βυζαντινής αρχιτεκτονικής) χτισμένη στη Χώρα της Ίου, πάνω σε λόφο με καταπληκτική θέα. Λέγεται πως κάτοικοι του νησιού βρήκαν την εικόνα στα βράχια του Μυλοπότα. Την είχαν πετάξει στη θάλασσα Κρητικοί για να μην την καταστρέψουν οι Τούρκοι.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί το θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης». Εγκαινιάστηκε το 1997, το συναντάμε στην περιοχή Τσουκαλαριά και διαθέτει 1000 θέσεις. Πρόκειται για ανοικτό θέατρο αρχαιοελληνικού τύπου σχεδιασμένο από τον Peter Haupt με τρόπο που να προφυλάσσει τους θεατές από τους βόρειους ανέμους.

Δε θα πρέπει να παραλείψουμε και τους χαρακτηριστικούς Ανεμόμυλους, που δεσπόζουν στα δεξιά της Χώρας.

Τέλος, κάνοντας μια βόλτα στο Παλαιόκαστρο, θα συναντήσουμε τα ερείπια του Βυζαντινού κάστρου. Βρίσκεται δυτικά της Ίου και η θέα που θα αντικρίσουμε σίγουρα θα μας ανταμείψει και θα μας κάνει να πούμε πως πραγματικά άξιζε τον κόπο.

Περιοχές Ίου

Χώρα
Είναι η πρωτεύουσα της Ίου. Τη συναντάμε πιο ψηλά από το Λιμάνι, σε απόσταση 2 χλμ. περίπου. Λόγω του ό,τι βρίσκεται πάνω σε λόφο, η θέα είναι μαγευτική. Εδώ αντικρίζουμε την παραδοσιακή κυκλαδίτικη ομορφιά . Είναι χαρακτηριστικά τα μικρά, κάτασπρα σπιτάκια και τα πλακόστρωτα δρομάκια της. Όπως σε κάθε νησί, έτσι και στην Ίο, διακρίνουμε τις αναρίθμητες εκκλησίες (συνολικά μιλάμε για 365). Στο υψηλότερο σημείο της πρωτεύουσας, επιβλητικά παρατηρούμε τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου.
Η σημερινή πόλη του νησιού βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο με την παλιά. Στη θέση Πλακωτός συναντάμε τον 'τάφο του Ομήρου'. Ανατολικά της Χώρας ξεπροβάλλουν με υπερηφάνεια οι 12 Ανεμόμυλοι, άρρηκτα συνδεδεμένοι με την αρχιτεκτονική του νησιού και την πολιτισμική του κληρονομιά. Περισσότερα στοιχεία αναφορικά με την αρχαιότητα της Ίου, μπορείτε να συλλέξετε από το αρχαιολογικό της μουσείο.

Λιμάνι
Φτάνοντας με το πλοίο, σας περιμένει πρόθυμο να σας αγκαλιάσει και να σας ηρεμήσει. Δεξιά στην είσοδο, θα αντικρίσετε το κάτασπρο εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης ( 17 ου αιώνα ). Στο Γιαλό, όπως λέγεται το λιμάνι από τους ντόπιους, υπάρχουν τα πάντα. Από πλήρως ενημερωμένα πρακτορεία μέχρι καταστήματα, εστιατόρια, ξενοδοχεία κτλ. Πρόκειται για ένα από τα πιο ασφαλή λιμάνια του Αιγαίου, με αποτέλεσμα δικαίως να έχει κερδίσει το όνομα «Μικρή Μάλτα». Σε μικρή απόσταση από το λιμάνι βρίσκονται οι ξακουστές παραλίες Χρυσή Ακτή και Κουμπάρα, που αξίζει να τις επισκεφθείτε.

Μαγγανάρι
Νότια της Ίου συναντάμε τον οικισμό Μαγγανάρι. Πρόκειται για μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού, όπου 'βυθίζεται' κυριολεκτικά κάθε καλοκαίρι από τα γιοτ των επωνύμων και όχι μόνο. Μιλάμε για ένα εύκολα προσβάσιμο μέρος, είτε με λεωφορείο είτε με βαρκάκι, ξεκινώντας από τη Χώρα, το Λιμάνι και τον Μυλοπότα . Πέντε παραλίες στη σειρά, διαμορφώνουν μια αξέχαστη και απερίγραπτη χρυσή αμμουδιά, που δύσκολα θα σβηστεί από τη μνήμη σας. Τέλος, μην παραλείψετε να γευτείτε την παραδοσιακή τοπική κουζίνα τρώγοντας στις ψαροταβέρνες, στο δρόμο της παραλιακής.

Μυλοπότας
Σε απόσταση 3 χλμ. από τη Χώρα ξεπροβάλλει ο οικισμός Μυλοπότας. Πρόκειται για μια πλήρως οργανωμένη παραλία, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τις επιδόσεις σας στα θαλάσσια σπορ. Θεωρείται μια από τις ομορφότερες παραλίες του Αιγαίου, με πεντακάθαρα νερά. Δικαίως είναι βραβευμένη με τη Γαλάζια Σημαία. Μη χάσετε αυτό το ονειρικό τοπίο, θα σας μείνει αξέχαστο!
Online Κρατήσεις
Ημ/νια ΆφιξηςΝύχτες
calendar
Δωμάτια         ΕνήλικεςΠαιδιά
   

ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ INTERNET ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
APHRODITE HOTEL & APARTMENTS, Τ.Κ. 84001, Χώρα, Ίος, ΕΛΛΑΔΑ - Τηλ.: (+30) 22860 91546 - Φαξ: (+30) 22860 92347 - E-mail: aphro.ios@gmail.com
|   © All rights reserved  
 |   Designed & Developed by Internet Team
Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) Ψηφιακή Σύγκλιση ΕΣΠΑ 2007-2013. Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση». Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης